Programul “Casa Eficientă Energetic”

Programul “Casa Eficientă Energetic”

Proprietarii de case din România vor putea accesa o subvenţie de până la 15.000 de euro din partea statului, prin care pot efectua lucrări destinate creșterii eficienței energetice a imobilelor.
Programul “Casa Eficientă Energetic” a fost anunţat de cǎtre Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor şi Pǎdurilor în data de 12 mai 2020, în conferinţa de lansare în dezbatere publicǎ a Ghidului de finanţare.

Acest program face parte din obligaţiile României, ca membru UE, de a adopta politicile UE de eficienţǎ energeticǎ, cunoscute ca EPBD - Energy Performance of Buildings Directive.

CUI SE ADRESEAZǍ PROGRAMUL

Programul Casa Eficientă Energetic se aplică persoanelor fizice, proprietari de case deja construite.

Bugetul alocat de către stat este de 100 de milioane de euro şi poate acoperi necesarul pentru aproximativ 9.000 de proprietari de case. Statul va deconta pânǎ la 15.000 de euro, dar nu mai mult de 60% din totalul costurilor.

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: ″În momentul de faţă gândiţi-vă că în România avem case care din păcate pierd cel puţin 30% din energia pe care o au în interior prin pereţi, 25% din energie o pot pierde prin acoperişuri şi 25% prin ferestre. Deci fiecare nu face altceva decât luna de lună să aruncă banii de geam sau să îi piardă prin tavan”.

CHELTUIELI ELIGIBILE

Cheltuielile eligibile în cadrul programului sunt prezentate integral în acest REFERAT.
Vǎ aducem în atenţie douǎ puncte care vor contribui la activitatea directǎ:

a) cheltuielile cu lucrările de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii privind:
- înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, cu tâmplărie termoizolantă;
e) cheltuielile aferente implementării de elemente de tâmplărie cu vitraj cu control solar sau sisteme de umbrire exterioară (obloane, jaluzele etc.) cu reglare manuală sau cu reglare automată inteligentă.”

Mai multe detalii despre contribuția sistemelor de umbrire solară la performanța fațadelelor sunt disponibile ȋn acest document.

STAREA ACTUALǍ A PROGRAMULUI

MMAP a supus dezbaterii publice proiectul de Ordin de Ministru pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului.

Pentru a consulta documentele integrale ale programului, vă invităm să accesaţi aceste link-uri:

Proiect OM | Referat de aprobare | Anexa - Ghid de Finantare

Programul “Casa eficientă energetic” ar urma să înceapă la finalul lunii iunie 2020.